DK / NO

+45 53 53 54 34
info@bogl.no

Facebook Instagram LinkedIn

01.01.24

Godt nytt år!

01.01.24

Innvielser, publikasjoner, utstillinger og ansettelser har preget året 2023 hos BOGL. Vi har ønsket til sammen 12 nye kolleger velkommen i København og Oslo, inkludert vår første designstudioleder og ingeniør. Vi har vunnet spennende konkurranser også i år – rett ved kontoret i København i Bispebjerg og sørover i Lyon – og vi skal i gang med utformingen av to utkikkspunkter i Nord-Norge i Hamningberg for Norske Turistveier. Store, nye prosjekter er påbegynt og hele syv ferdigstilte prosjekter er innviet: Damhusdam, Skovrummet i Ørestad Syd, Torshovgata i Oslo, demenslandsbyen Furuset Hageby og det midlertidige byrommet på Søren Kirkegaards Plads – og like rundt hjørnet er også første delstrekning av Nyhavna promenade ferdigstilt. Og ikke bare ble det klippet røde sløyfer i løpet av året, det ble også klippet røde pølser (!), da Slagtertorvet ved Slakteriet ble innviet i november.

Det har vært – og er alltid – fantastisk å se og oppleve prosjektene komme til live. Om sommeren var det folk som fisket, spiste og solte seg ved Damhusdam; satt sammen på Torshovgata; trente yoga i Skogsrommet og tente juletreet på Sundbyøster Plads. Målet med BOGL har fra starten vært å skape landskap og byrom hvor det er plass til hverdag, møter og pauser, så det betyr mye å oppleve når vi lykkes. At et torg eller et sted som tidligere var tomt og trist, plutselig er levende og lyst.

Men det er ikke bare prosjekter som har fylt året og Outlook-kalenderen. BOGL har også deltatt på utstillingen Copenhagen in Common på DAC, Jens har et kapittel i boken Mission Neighborhood, to prosjekter er inkludert i ‘An Architecture Guide to the UN 17 Sustainable Development Goals’ og tre debattartikler er publisert på www.arkitektur.no. Og selvfølgelig spiste vi mer enn 200 vegetariske lunsjer ved langbordet i København og med byantropologene i Oslo, syklet rundt i København på sommerutflukt og -fest, dro på en ministudietur med fokus på belysning i København, besøkte Torshovgata og markerte slutten på året med fekting og julefest.

Selv om 2023 har vært et godt år på tegnestua, har det naturligvis også vært preget av klimakrisen. Året har slått den ene triste rekorden etter den andre og har vært med på ekstreme stormer og nedbørshendelser, hetebølger, brann og tørke (FN). Det betyr at det fortsatt er et presserende behov for at vi finner nye løsninger. Nye løsninger innen byggebransjen generelt og landskapsarkitektur mer spesifikt. Vi må senke ressursforbruk og utslipp i forbindelse med våre prosjekter. At det gjøres plass til flere arter, brukes færre nye materialer og transformeres i stedet for å jevne med jorden. Dette er hensyn som allerede tar stor plass i våre prosjekter, noe som blant annet har resultert i gjenbruk av oppbrutt asfalt til bygging av plantebed ved den midlertidige promenaden gjennom Nyhavna og resirkulerte stålrør og betongfliser på Krakas Plads.

Overgangen blir verken enkel eller billig, men den er nødvendig – og vi er ikke i tvil om at den vil prege dagene og agendaen også i 2024. Heldigvis finnes det løsninger på mange av problemene. Det er på tide å ta ansvar for å prioritere den grønne omstillingen. For å avslutte på en mer optimistisk tone, vil vi derfor sitere forsker Hannah Ritchie og minne oss selv på at vi kan «bli den første generasjonen som etterlater miljøet i en bedre tilstand enn vi fant det». (Zetland). Det er ikke et lett mål, men vi vil gjøre vårt for at BOGL bidrar til å nå det.

Godt nytt år!