DK / NO

+45 53 53 54 34
info@bogl.no

Facebook Instagram LinkedIn

Grønttorvets park

Gjennom et parallelloppdrag har BOGL tegnet et forslag til omdannelsen av Grønttorvshallen i Valby til en frodig park i bydelens hjerte. Parken på Grønttorvet tilbyr grønne rammer til både hverdagsliv og fest. Parken har sterk lokal forankring, men tilbyr samtidig noe som ikke finnes i andre parker og som vil sette den på kartet som en destinasjon i byen.

Grønttorvets beboere kan gå ned i parken etter jobb for å lese avisen, leke med barna, kjøpe kaffe, spille squash eller kanskje gå på oppdagelsesferd i utkikkstårnet. Veien går naturlig gjennom Grønttorvet når barna skal leveres eller på sykkelturen, og parken kommer til å bli et viktig mentalt sted for bydelen der alle Grøntorvsborgere føler tilhørighet og har gode minner fra konfirmasjonen i felleshuset eller huskene i klatreskogen.

Den spiselige parken

Parkens beplantningsuttrykk er utviklet med inspirasjon fra områdets tidligere funksjon som landbruksland med dyrkningshager og systemplantninger med spiselig grøde som nøtter, frukt og bær, og senere som markedsplass for frukt og grønt. Grønttorvets park er et spiskammers i bydelen med frukt- og nøttetrær, bærbusker, krydderurter og nyttehager med grønnsaker.

Beplantningen er organisert etter to kontrasterende prinsipper: det kultiverte og det frittvoksende.

Den kultiverte strukturen er rytmisk ordnet og henter inspirasjon fra dyrkingslandskapets og kulturlandskapets systematiske beplantninger i like rekker, der de sammen med søylene skaper rom og rytme i parken.

Den andre plantestrukturen er de frittstående trærne som vandrer på tvers av parken og kobles sammen med de tilstøtende stedene. Disse trærne er store skulpturelle trær som valnøtt, ekte kastanje og eik. De bryter med strukturen og representerer det ville og selvgrodde. Den store variasjonen og artsrikdommen, som inneholder både hjemmehørende og kultiverte arter, blomstrende og fruktbærende trær og busker, skaper en park med mange forskjellige opplevelser og stemninger når det gjelder rom og areal, og bidrar til et større dyreliv og økt biodiversitet.

.

Tags Valby, byutvikling, fellesskap, dyrkingshage, bynatur, bypark

Lokasjon Valby, Danmark

Oppdragsgiver FB Gruppen

Type Park og byrom

Årstall 2016

Status Utført 2016

Relaterede prosjekter