Brinkåsen
Arkitekturen på rettspsykiatrisk klinikk i Brinkåsen i Vänersborg, Sverige, formidler en humanistisk tilgang til straff og helse. I en bygning med ekstremt høye krav til sikkerhet, har man lykkes med å sette mennesket i fokus ved å insistere på å skape en hverdag for beboerne som er så normal som mulig.
Brinkåsen er en lukket rettspsykiatrisk institusjon for 80 innsatte, der halvparten har forvaringsdommer og ikke kan forlate området. Institusjonen ligger i en lysning i den svenske bjørkeskogen, og bygningene danner en sirkel rundt en indre park som på denne måten utgjør en barriere mellom ute og inne uten bruk av gjerder eller annen avsperring.
I den indre parken er det eksisterende klippelandskapet og beplantningen bevart slik at parken oppleves som et vilt naturområde. Et stisystem støpt i betong på stedet ligger lett hevet over det tilstøtende terrenget, og skaper en sterk kontrast mellom den selvgrodde, ville naturen og den urbane stien. Stien slynger seg mellom trærne og kobler seg på forskjellige områder for aktivitet og opphold: amfiteater, ballbane, utekjøkken og nyttehager.
Brinkåsen har fått en rekke svenske priser for den banebrytende arkitekturen, blant annet ’Vårdbyggnadspriset’ og ’Helge Zimdal-priset’. I tillegg ble prosjektet nominert til den prestisjefulle ’Kasper Salin-priset’ i 2014.
Tags pleie, naturområde, psykiatri, stisystem, park, fellesskap, Aktivitet
Lokasjon Vänersborg, Sverige
Oppdragsgiver Västfastigheter, Västra Götalandsregionen
Type Helse, park
Årstall 2011
Team Frenning & Sjögren Arkitekter AB, Algren & Bruun Landskabsarkitekter
Status Utført 2011